Jeżeli podoba Ci się mój blog możesz pomóc go rozpowszechnić wystarczy, że klikniesz "Lubię to" oraz "+1 poleć w google".
Te dwa twoje kliknięcia nic cię nie kosztują a więcej osób będzie mogło skożystać z jego zawartości a ja będę bardzo wdzięczny za pomoc. Dziękuję i zapraszam do czytania.

czwartek, 29 maja 2014

160. jajka po benedyktyńskiu z aksamitnym sosem holenderskim

Oto mój przepis na pyszne jajka po benedyktyńsku z sosem holenderskim.

Przepis na sos holenderski:
Może nie wygląda pięknie, ale smakuje wybornie
  • 1/2 kostki masła
  • 4 żółtka
  • sok z 1/2 cytryny
  • sól, biały pieprz









Wykonanie:
Żółtka ubijam na pianę z sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Wciąż ubijając, stopniowo dodaję rozpuszczone i gorące masło. Sos powinien być gęsty i puszysty o konsystencji majonezu. Żółtka muszą być ogrzane do temperatury pokojowej, można je też ubijać na parze. 
Sos najlepiej robić przed samym podaniem.

Przepis na jajka po benedyktyńsku.
  • Jajka
  • Bułki
  • Szynka(najlepiej parmeńska lub podobna) lub boczek
  • sól 
Wykonanie:
  1. Przygotowujemy jajka w koszulce według tego przepisu
  2. Bułeczki przekrawamy w pół i wkładamy do piekarnika na kilka minut aby były chrupkie.
  3. Boczek lub szynkę przysmażamy na patelni.
  4. Chrupiące bułeczki wykładamy na talerz, na nie dajemy boczek a na boczek kładziemy jajko. Całość polewamy zrobionym sosem holenderskim i podajemy.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz