Jeżeli podoba Ci się mój blog możesz pomóc go rozpowszechnić wystarczy, że klikniesz "Lubię to" oraz "+1 poleć w google".
Te dwa twoje kliknięcia nic cię nie kosztują a więcej osób będzie mogło skożystać z jego zawartości a ja będę bardzo wdzięczny za pomoc. Dziękuję i zapraszam do czytania.

niedziela, 19 października 2014

184. Wołowina wellington

Od dawna chciałem zrobić to danie jednak od dłuższego czasu nie mogłem dostać polędwicy wołowej , ani innego mięsa które by się do tego nadawało. Przepis na to danie wzięty został od Ramsaya i zrobiony według filmiku.


Składniki:
  • Polędwica wołowa lub ligawa
  • Grzyby(mogą być pieczarki)
  • Szynka parmeńska
  • Ciasto francuskie
  • musztarda dijon
  • 2 żółtka
  • sól morska, pieprz, oliwa z oliwek





Wykonanie:
 
Mięso oczyszczamy, przyprawiamy solą i pieprzem(przyprawy wcieramy w mięso). Na mocno rozgrzaną patelnię wlewamy oliwę i obsmażamy krótko mięso z każdej strony( ważne jest, żeby patelnia była mocno nagrzana podczas obsmażania muszą się szybko zamknąć pory w mięsie). Obsmażone mięso odstawiamy na talerz i smarujemy z każdej strony musztardą.
Grzyby tniemy na małe kawałki, wrzucamy do miksera, doprawiamy solą i pieprzem i mielimy na bardzo drobno. Grzyby podsmażamy  na suchej patelni do czasu aż odparuje z nich cała woda. Usmażone grzyby odstawiamy do ochłodnięcia. 
Na blat rozwijamy folię spożywczą, na którą układamy kawałki szynki parmeńskiej. Na ułożoną szynkę wykładamy schłodzone grzyby a na wierzch mięso. Chwytając za koniec folii zawijamy całość w ciasny baton. Szynka  z mięsem musi być ciasno zwinięta i tak odłożona na ok 20 minut do lodówki.
Podczas chłodzenia przygotowujemy sobie żółtko, które trzeba roztrzepać.
Ciasto francuskie wykładamy na blat, wyciągamy z lodówki nasz baton mięsny i odwijamy z folii i kładziemy na środku ciasta, brzegi ciasta smarujemy rozmąconym żółtkiem i zawijamy ciasno ciasto na mięso. Całość schładzamy ok 5 minut w lodówce, w między czasie rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni C, po upływie 5 minut wyciągamy danie z lodówki smarujemy żółtkiem po wierzchu i tępą stroną noża robimy lekkie nacięcia na górze ciasta nie przebujają c go do  końca. Pieczemy ok 15 minut  w zależności od grubości i wielkości naszego mięsa. Gdy jest już dobre wyciągamy z piekarnika dajemy kilka minut, żeby mięso odpoczęło i kroimy na porcje.

Smacznego!!



2 komentarze:

  1. Uwielbiam przepisy Ramsaya ale przyznam szczerze, że tego akurat nie znałam. Z chęcią spróbuję czegoś nowego :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest to jeden z jego flagowych przepisów więc polecam spróbować

      Usuń