202. Pyszne, chrupiące dufinki

Dufinki bardzo smaczne, kuleczki ziemniaczane idealnie zastępują frytki lub zwykłe ziemniaki przy obiedzie lub na imprezę. Kuleczki są bardzo smaczne, chrupiące i w brew pozorom bardzo łatwo je przygotować.

Składniki:
  • Ziemniaki(ok 1 kg w zależności ile dufinek chcemy zrobić)
  • 1 jajko
  • Mąka ziemniaczana ok 3-5 łyżek
  • sól, pieprz
  • Bułka tarta
  • Olej





Wykonanie:

Ziemniaki obieramy, myjemy, i gotujemy w osolonej wodzie. Ugotowanie ziemniaki przeciskamy przez praskę i odstawiamy do ostudzenia. Do chłodnych ziemniaków dodajemy jajko i stopniowo mąkę ziemniaczaną. Mąki dodajemy tyle żeby ciasto nie było za suche ale też nie kleiło nam się do rąk.( zbyt suche ciasto uniemożliwi nam formowanie kulek), doprawiamy solą i pieprzem i wyrabiamy masę. Z gotowej masy formujemy kulki. Pamiętajmy aby kuleczki nie były zbyt wielkie bo nam się nie usmażą.
Uformowane dufinki obtaczamy w bułce tartej i smażymy w głębokim oleju na złoty kolor. 
Podajemy do obiadu lub na imprezie. 

Smacznego!!!

Komentarze

Popularne posty