Witam, dzisiaj przestawiam Wam przepis na nasionami chia.
Składniki pudding:
- 240 ml mleka migdałowego
- 5 łyżek nasion chia
- 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 1 pełna łyżka syropu klonowego
- szczypta cynamonu
- mała szczypta kardamonu( jeśli ktoś nie lubi ziołowego smaku to lepiej go nie dodać)
Składniki na mus:
- 2 małe mango
- 1 łyżka syropu klonowego
Przygotowanie:
Za pomocą trzepaczki wymieszać mleko migdałowe z nasionami chia, ekstraktem z wanilii, syropem klonowym,cynamonem i kardamonem. Przelać do pojemnika, zamknąć i wstawić do lodówki na 8 godzin lub całą noc.
Następnego dnia obrać i pokroić mango na małe kawałki, zmiksować na puree z syropem klonowym. Układać w wysokich szklankach warstwami: pudding z chia i mango.
Pozostały pudding można przechowywać przez kilka dni w lodówce.
Deser miał być na 6 porcji, jak dla mnie to jest to porcja na 3 osoby.
Świetny przepis, od razu zrobiłam się głodna i bym zjadła takie pyszności.
OdpowiedzUsuńZdrowy i pyszny przepis. Uwielbiam mango :)
OdpowiedzUsuń