ceneo

Ekspresy do kawy_kreacje_świąteczne - sprawdź opinie

kam

środa, 8 listopada 2017

233. Brokułowo-ziemniaczane medaliony

Witam, dzisiaj przychodzę do Was z pysznym i prostym przepisem. Wzorowałam się na medalionach jedzonych w Ikei.


Składniki na 10 porcji:


  • 5 dużych ziemniaków
  • pół dużej białej cebuli
  • mała główka brokułów
  • śmietana 18 %
  • pierś z kurczaka
  • sól
  • pieprz
  • zioła prowansalskie
  • masło
  • 80 g startego chedara

Przygotowanie:

Ziemniaki obrać i przekroić na mniejsze kawałki, opłukać i ugotować w osolonej wodzie. 
Ugotować w osolonej wodzie same różyczki brokuł. Cebulę pokroić w kosteczkę i zeszklić na masełku. 
Pierś z kurczaka została mi z obiadu dzień wcześniej z kurczaka pieczonego więc tylko pokroiłam go na mniejsze kawałki, a jeśli ktoś robi na świeżo to tylko przyprawić i usmażyć na patelni grillowej.
Ziemniaki pokroić w plasterki, brokuły posiekać na mniejsze kawałki.
W silikonowych foremkach na maffinki układamy warstwę ziemniaków, brokuła, sera, kurczaka posypujemy ziołami prowansalskimi, nakładamy  łyżkę śmietany i rozsmarowujemy ją jako ostatnie  ziemniaki i wszystko lekko uciskamy, aby powierzchnia była zbita i na górę posypujemy serem, aby pokrył cała powierzchnie ziemniaków.
Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni C na 15 minut z termoobiegiem.
Po upieczeniu delikatnie wykładamy na talerz i posypujemy ziołami prowansalskimi.

Jest to idealne danie na przystawkę lub ciepłe śniadanie. Na spokojnie można go przyrządzić wcześniej a przed podaniem upiec.

Przygotowanie dania zajęło mi coś koło 30 minut plus 15 minut oczekiwania :)
Jak będę go robić następnym razem to zamiast śmietany użyję beszamelu.

3 komentarze:

  1. Zachęcam do zrobienia, pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ale mam smaka na te cuda. Zainteresowanych zapraszam również do obserwowania bloga https://pigulagotuje.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

260. Lekki tort czekoladowy z orzechami i owocami

 Witam, po bardzo długiej nieobecności przychodzę do Was z bardzo pysznym przepisem na bardzo lekki tort bezowy z bakaliami. Przyznam się, ż...