Jeżeli podoba Ci się mój blog możesz pomóc go rozpowszechnić wystarczy, że klikniesz "Lubię to" oraz "+1 poleć w google".
Te dwa twoje kliknięcia nic cię nie kosztują a więcej osób będzie mogło skożystać z jego zawartości a ja będę bardzo wdzięczny za pomoc. Dziękuję i zapraszam do czytania.

niedziela, 12 listopada 2017

234. Buraczki w zalewie octwoej

Witam, dzisiaj przedstawiam Wam przepis na buraczki w zalewie octowej idealne na jesienno-zimowe obiady. Wiem, że sezon robienia buraczków był w sierpniu i we wrześniu, ale miałam tyle roboty z zaprawianiem, że nie miałam chwili wytchnienia. Ja przygotowywałam je, aż trzy razy bo tak szybko znikały.

Składniki: 


  • 5 kg buraków ugotować, obrać ze skóry i zetrzeć na dużych oczkach.

Składniki na zalewę:

  • 1l wody
  • 1,5 szklanki octu 10 %
  • 1 szklanka cukru
  • 4 duże cebule ( drobno pokrojone)
  • 6 ząbków czosnku
  • 10 ziarenek pieprzu
  • 6 ziarenek ziela angielskiego
  • 4 listki laurowe
  • 3 goździki
  • 5 dużych łyżek chrzanu( 170 g tarty świeży lub ze słoika)
  • 2 pełne łyżki soli

Przygotowanie:

Zalewę zagotować, przecedzić przez sito.
Utarte  zalać gorącą zalewą i zostawić na 12 godzin.
Następnie zlać zalewę do naczynia, buraki przełożyć do słoików i polać tą samą zalewą, gotować 20-30 minut.

Najlepiej buraczki przekładać do słoików o pojemności 380 ml lub 500 ml. Mi wyszło 5 słoików po 500 ml i 3 po 380 ml.
Nie odciskajmy tych buraczków za bardzo, zanim przełożymy je do słoików bo mogą być za suche, jeśli nie będziemy ich dodatkowo polewać zalewą.
Pozostała ilość zalewy możemy wykorzystać w późniejszym czasie do barszczu, ( jeśli będziecie robić barszcz długo po przygotowaniu buraczków to radzę spasteryzować go przynajmniej z 10-15 minut w słoiku lub szklanej butelce z metalową nakrętką).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz