Witam, dzisiaj przedstawiam Wam przepis na buraczki w zalewie octowej idealne na jesienno-zimowe obiady. Wiem, że sezon robienia buraczków był w sierpniu i we wrześniu, ale miałam tyle roboty z zaprawianiem, że nie miałam chwili wytchnienia. Ja przygotowywałam je, aż trzy razy bo tak szybko znikały.
Składniki:
- 5 kg buraków ugotować, obrać ze skóry i zetrzeć na dużych oczkach.
Składniki na zalewę:
- 1l wody
- 1,5 szklanki octu 10 %
- 1 szklanka cukru
- 4 duże cebule ( drobno pokrojone)
- 6 ząbków czosnku
- 10 ziarenek pieprzu
- 6 ziarenek ziela angielskiego
- 4 listki laurowe
- 3 goździki
- 5 dużych łyżek chrzanu( 170 g tarty świeży lub ze słoika)
- 2 pełne łyżki soli
Przygotowanie:
Zalewę zagotować, przecedzić przez sito.
Utarte zalać gorącą zalewą i zostawić na 12 godzin.
Następnie zlać zalewę do naczynia, buraki przełożyć do słoików i polać tą samą zalewą, gotować 20-30 minut.
Najlepiej buraczki przekładać do słoików o pojemności 380 ml lub 500 ml. Mi wyszło 5 słoików po 500 ml i 3 po 380 ml.
Nie odciskajmy tych buraczków za bardzo, zanim przełożymy je do słoików bo mogą być za suche, jeśli nie będziemy ich dodatkowo polewać zalewą.
Pozostała ilość zalewy możemy wykorzystać w późniejszym czasie do barszczu, ( jeśli będziecie robić barszcz długo po przygotowaniu buraczków to radzę spasteryzować go przynajmniej z 10-15 minut w słoiku lub szklanej butelce z metalową nakrętką).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz