Składniki:
- 600 g wołowiny ( można pomieszać wołowe z wieprzowym)
- 1 duża cebula
- 2 średnie czerwone papryki
- 200 g pieczarek
- 6 dużych kiszonych ogóków
- 2 liście laurowe
- 3 kulki ziela angielskiego
- papryka mielona
- sól
- pieprz
- łyżeczka ziół prowansalskich
- 2 gałązki świeżego tymianku
- oliwa z oliwek
Przygotowanie:
- Mięso kroimy w kostkę, marynujemy w przyprawach, podlewamy bulionem mięsnym lub wodą i dusimy czasu aż mięso zmięknie.
- Cebulę, paprykę, ogórki kroimy w większą kostkę, pieczarki w plastry.
- Na patelni rozgrzewamy oliwę i obsmażamy cebulę, dodajemy do niej po kolei paprykę, pieczarki i ogórki. smażymy i zalewamy bulionem lub wodą i dusimy co jakiś czas mieszając do momentu aż skórka z papryki zacznie odchodzić.
- podduszone warzywa mieszamy z mięsem, dodajemy passatę pomidorową doprowadzamy do wrzenia i doprawiamy do smaku, można też do sosu dodać odrobinę śmietany.
- Podajemy z chlebkiem "pita" lub z ziemniaczkami :)
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz