ceneo

Ekspresy do kawy_kreacje_świąteczne - sprawdź opinie

kam

wtorek, 12 lutego 2013

60. Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem

Oto dzisiejszy pomysł na w miarę szybki i tani obiad. Przygotowanie nie trwało nawet godziny piekło się ok 30 minut. Jedyny minus to taki , że gdy mamy zbyt tłusty boczek to bardzo tłuste ale dobre. Przepis ten pochodzi z jednej książki kucharskiej ale to i owo zmienione:) podaję z moimi zmianami.


Składniki:

  • Kilka dużych ziemniaków
  • masło
  • 2 małe cebule lub jedna duża
  • Świeży tymianek
  • Świeży rozmaryn
  • Świeży koperek
  • Chudy boczek
  • ser cheddar żółty
  • sól i pieprz

Wykonanie:

  1. Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w średnie plastry.
  2. Na patelni rozgrzać masło i podsmażyć ziemniaki przez ok 10 minut. Przyprawić solą i pieprzem i odstawić .
  3. Cebulę posiekać w drobną kostkę.
  4. Na patelni rozgrzać masło podsmażyć cebulę i przyprawić solą, pieprzem, tymiankiem i rozmarynem. 
  5. Do cebuli dodać ziemniaki i całość wymieszać i w razie potrzeby doprawić.
  6. Boczek pokroić w cienkie plastry. Można do tego użyć krajalnicy do chleba.
  7. Naczynie żaroodporne wyłożyć plastrami boczku tak aby część boczku wychodziła poza naczynie.
  8. Koperek posiekać, a ser pokroić w kostkę.
  9. Na boczek układać ziemniaki warstwami, które posypujemy koperkiem i serem, na koniec zawijamy boczek na ziemniaki i wkładany do rozgrzanego piekarnika do czasu aż boczek się zarumieni.
Smacznego!!!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

260. Lekki tort czekoladowy z orzechami i owocami

 Witam, po bardzo długiej nieobecności przychodzę do Was z bardzo pysznym przepisem na bardzo lekki tort bezowy z bakaliami. Przyznam się, ż...