Oto dzisiejszy pomysł na w miarę szybki i tani obiad. Przygotowanie nie trwało nawet godziny piekło się ok 30 minut. Jedyny minus to taki , że gdy mamy zbyt tłusty boczek to bardzo tłuste ale dobre. Przepis ten pochodzi z jednej książki kucharskiej ale to i owo zmienione:) podaję z moimi zmianami.
Składniki:
- Kilka dużych ziemniaków
- masło
- 2 małe cebule lub jedna duża
- Świeży tymianek
- Świeży rozmaryn
- Świeży koperek
- Chudy boczek
- ser cheddar żółty
- sól i pieprz
- Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w średnie plastry.
- Na patelni rozgrzać masło i podsmażyć ziemniaki przez ok 10 minut. Przyprawić solą i pieprzem i odstawić .
- Cebulę posiekać w drobną kostkę.
- Na patelni rozgrzać masło podsmażyć cebulę i przyprawić solą, pieprzem, tymiankiem i rozmarynem.
- Do cebuli dodać ziemniaki i całość wymieszać i w razie potrzeby doprawić.
- Boczek pokroić w cienkie plastry. Można do tego użyć krajalnicy do chleba.
- Naczynie żaroodporne wyłożyć plastrami boczku tak aby część boczku wychodziła poza naczynie.
- Koperek posiekać, a ser pokroić w kostkę.
- Na boczek układać ziemniaki warstwami, które posypujemy koperkiem i serem, na koniec zawijamy boczek na ziemniaki i wkładany do rozgrzanego piekarnika do czasu aż boczek się zarumieni.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz