Dziś danie bez mięsne, ale za to bardzo dobre, a przy okazji nawet w miarę zdrowe.
Skłdniki:
- Równe ziemniaki
- Główka czosnku
- Świeży tymianek
- Świeży rozmaryn
- Świeża bazylia
- sól
- masło
- Folia aluminiowa
- Ziemniaki myjemy, osuszamy i nacinamy wzdłuż. Ważne aby ziemniaki były w miarę podobnej wielkości łatwiej w tedy będzie je równo upiec.
- Czosnek obieramy i kroimy w plasterki. Bazylię siekamy.
- Na folię dajemy kilka kawałków czosnku i bazylii, ziemniaka smarujemy cienko masłem i układamy na folii, na ziemniaka dajemy rozmaryn i tymianek i całość zawijamy szczelnie folią i układamy w naczyniu żaroodpornym
- Piekarnik nagrzewamy do 180*C, i wkładamy zawinięte ziemniaki pieczemy w zależności od wielkości od 15 minut do 1 h. Długa wykałaczką sprawdzamy czy ziemniaki są miękkie.
- U mnie służyły jako dodatek do jajka sadzonego i jajka w koszulce.
Smacznego!!!
Kiedyś sie to w ogniu robiło jak ludzie polili liście na dworze :D szczególnie ŚP sąsiadka lubiła hajcować w sierpniu ale nie widziołech żeby kartofle ciapała do ognia :P w każdym razie ciekawe czy są tak samo dobre jak te tradycyjne :P
OdpowiedzUsuń