Witam z racji, że to 100 post oraz tego, że dziś pierwszy raz wędziłem w nowym piecyku to i przedstawiam wam moje wyroby. Boczek, szynki i schaby wszystkie swojskie bez grama ulepszaczy tylko przyprawy i dym.
- mięso (szynka, schab,karkówka), boczek
- peklosól lub sól i saletra
- jałowiec
- przyprawy( liść laurowy, zioła prowansalskie, ziele angielskie, pieprz)
Wykonanie:
- Mięso myjemy i dzielimy na pożądane kawałki.
- Z peklosoli i przypraw przygotowujemy zalewę ja na 1 kg mięsa daję ok 2,5 - 3 łyżki stołowe poklosoli na 0,7l wody reszta przypraw wedle uznania i smaku.
- Po zrobieniu zalewy czekamy aż ostygnie i zanurzamy w niej mięso. Jeżeli mamy strzykawkę z igłą można nastrzyknąć solanką mięso nie jest to konieczne. Zamoczone mięso trzymamy w zalewie od5 do 14 dni w chłodnym miejscu codziennie przewracając mięso.
- po peklowaniu sznurujemy mięso i wieszamy rozgrzanym wędzarniku. Wędzimy wedle uznania od 3 do nawet 12 godzin do uzyskania odpowiedniego koloru.
Normalnie, aż czuję ten zapch
OdpowiedzUsuńProszę uwierzyć zapach to nic w porównaniu ze smakiem polecam spróbować samemu zrobić i miło spędzić czas na podsycaniu ognia i pilnowaniu dymu oraz temperatury
UsuńŚlinotok!!!!!
OdpowiedzUsuń:o)
Kornelia