Jeżeli podoba Ci się mój blog możesz pomóc go rozpowszechnić wystarczy, że klikniesz "Lubię to" oraz "+1 poleć w google".
Te dwa twoje kliknięcia nic cię nie kosztują a więcej osób będzie mogło skożystać z jego zawartości a ja będę bardzo wdzięczny za pomoc. Dziękuję i zapraszam do czytania.

sobota, 5 stycznia 2013

1.Rosół domowy


Witam Pierwszym moim przepisem będzie wyśmienity rosołek.
Do przygotowania takiego rosołu trzeba będzie zakupić następujące składniki:

Składniki:

  • mięso wołowe (goleń, rostbef, lub inne)
  • mięso wieprzowe (kości ze schabu, żeberka itp.)
  •  drób ( porcja rosołowa, udko z kurczaka)
  • warzywa ( marchewka, seler, pietruszka, kawałek kapusty, por, natka pietruszki, pomidor, cebula)
  • liście laurowe
  • ziele angielskie
  • kucharek lub vegeta
  • sól i pieprz


Wykonanie:


  1. Mięso należy opłukać włożyć do garnka (ok.7L) zalać zimną wodą i wstawić na ogień. 
  2. Mięso należy gotować z listkami laurowymi i zielem angielskim do czasu gdy woda nie zawrze. 
  3. Gdy rosół będzie wrzał dodajemy obrane i opłukane warzywa razem z natką pietruszki oprócz cebuli. Pomidora nie obieramy usuwamy jedynie szypułkę i nacinamy od góry i dołu wrzucamy do wywaru, gotujemy na wolnym ogniu wywar ma lekko "pykać" godzinę przed końcem gotowania cebulę należy obrać jeżeli jest duża to przeciąć na pół "opalić" na palniku gazowym lub jeżeli ktoś posiada to opalić palnikiem i wrzucić do wywaru. gotujemy cały czas na wolnym ogniu. 
  4. Gdy rosół dojdzie trzeba odcedzić i ewentualnie "zebrać" szumowiny(podczas gotowania powinny same się zredukować.
  5.  Rosół powinien się gotować w sumie od 3 do 5 godzin a niektórzy mówią ze nawet 6 godzin. Po odcedzeniu należy doprawić do smaku.

Zasada gotowania rosołu jest taka, że im więcej wołowiny tym ciemniejszy i bardziej złocisty będzie rosół. Można również użyć tylko jednego rodzaju mięsa ale ja wolę taki.

Ja do gotowania rosołu nie używam żadnych kostek rosołowych.

Do takiego rosołu najlepiej pasuje własnej roboty makaron świeża natka pietruszki i wątróbka, lub mięso z wywaru. Wyznaję zasadę, że nic się zmarnować nie może dla tego mięso z wywaru można wykorzystać na pierogi lub krokiety

Przepis na makaron, krokiety, i pierogi następnym razem zdjęcia dodam kiedy indziej.

Życzę smacznego!!!

4 komentarze:

  1. a kaj te fotki ?

    OdpowiedzUsuń
  2. dlaczego dodajesz pomidora?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Daje fajny posmak i ladny kolorek po za tym to przepis mojej babci stosowany od lat. Jezeli ktos nie lubi mozna zrezygnowac

      Usuń
    2. Daje fajny posmak i ladny kolorek po za tym to przepis mojej babci stosowany od lat. Jezeli ktos nie lubi mozna zrezygnowac

      Usuń