ceneo

Ekspresy do kawy_kreacje_świąteczne - sprawdź opinie

kam

sobota, 5 stycznia 2013

2. Makaron domowy/pierogi/ uszka

Dobry makaron to podstawa każdego dobrego rosołu można go kupić albo przygotować samemu. Jak mam czas oraz chęci to wolę go zrobić samodzielnie tym bardziej , że pod choinkę dostałem maszynkę do cięcia i wałkowania makaronu.  

A teraz mój przepis:
  • 2-3 szklanki mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 4 żółtka
  • odrobina oleju lub oliwy z oliwek





 

Wykonanie:

  1. Mąkę przesiać na stolnicę utworzyć kopiec i zrobić w nim dołek.
  2.  Do dołka wbić 3 jajka i 3 żółtka dodać odrobinę oliwy, zagnieść ciasto. ugniatać do uzyskania jednolitej masy. 
  3. Jeżeli ciasto nie będzie chciało się połączyć można dodać jajko lub letnią wodę, analogicznie w przypadku gdy ciasto będzie się rozlewało trzeba dodać trochę mąki. 
  4. Gdy masa będzie gotowa zawinąć w folię i odstawić na kilka minut do lodówki. po wyjęciu z lodówki ciasto podzielić na mniejsze kawałki.
  5.  Jeżeli będzie zbyt twarde do wałkowania wystarczy podgrzać talerz na parze i przykryć ciasto suchą stroną tależa, aż ciasto się trochę rozluźni.
  6.  Rozwałkować ciasto na stolnicy pozostawić do podsuszenia. 
  7. Trzeba pamiętać aby nie wysuszyć makaronu przed wycinaniem nitek ponieważ maszynka się może zaciąć,  wycinać makaron jeżeli ktoś ma maszynkę to trzeba wycinać płaty które mieszczą się w maszynce.

moja podpowiedź : im więcej żółtek tym bardziej makaron będzie żółty, nie należy jednak przesadzać
makaron można podsuszać w piekarniku






Ciasto te można również zastosować do wyrobienia pierogów. W takim przypadku wykrawamy szklanką kółka i zawijamy pierogi

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

260. Lekki tort czekoladowy z orzechami i owocami

 Witam, po bardzo długiej nieobecności przychodzę do Was z bardzo pysznym przepisem na bardzo lekki tort bezowy z bakaliami. Przyznam się, ż...