Dobry makaron to podstawa każdego dobrego rosołu można go kupić albo przygotować samemu. Jak mam czas oraz chęci to wolę go zrobić samodzielnie tym bardziej , że pod choinkę dostałem maszynkę do cięcia i wałkowania makaronu.
- 2-3 szklanki mąki pszennej
- 3 jajka
- 4 żółtka
- odrobina oleju lub oliwy z oliwek
Wykonanie:
- Mąkę przesiać na stolnicę utworzyć kopiec i zrobić w nim dołek.
- Do dołka wbić 3 jajka i 3 żółtka dodać odrobinę oliwy, zagnieść ciasto. ugniatać do uzyskania jednolitej masy.
- Jeżeli ciasto nie będzie chciało się połączyć można dodać jajko lub letnią wodę, analogicznie w przypadku gdy ciasto będzie się rozlewało trzeba dodać trochę mąki.
- Gdy masa będzie gotowa zawinąć w folię i odstawić na kilka minut do lodówki. po wyjęciu z lodówki ciasto podzielić na mniejsze kawałki.
- Jeżeli będzie zbyt twarde do wałkowania wystarczy podgrzać talerz na parze i przykryć ciasto suchą stroną tależa, aż ciasto się trochę rozluźni.
- Rozwałkować ciasto na stolnicy pozostawić do podsuszenia.
- Trzeba pamiętać aby nie wysuszyć makaronu przed wycinaniem nitek ponieważ maszynka się może zaciąć, wycinać makaron jeżeli ktoś ma maszynkę to trzeba wycinać płaty które mieszczą się w maszynce.
moja podpowiedź : im więcej żółtek tym bardziej makaron będzie żółty, nie należy jednak przesadzać
makaron można podsuszać w piekarniku
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz