Czas na przepis na kruchą babkę pisakową przepis mam od siostry polecam wszystkim szybka w przygotowaniu i smaczna.
babka:
500g maki350g cukru
250g masla
4 jajka
niepełna szklanka mleka lub smietany
3 łyżki kakao
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
cukier wanilinowy 16g
cukier puder do posypania ciasta
WYKONANIE:
- Żółtka oddzielić od białek. mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia. masło utrzeć z cukrem, cukrem wanilinowym i żółtkiem, dodać mleko i mąkę z proszkiem do pieczenia.
- Białka ubić na sztywną pianę. Połączyć z ciastem.
- Ciasto rozdzielić na 2 części: jedną przełożyć do formy, drugą wymieszać z kakao i resztą cukru, przełożyć na poprzedniej warstwie ciasta.
- Piec w piekarniku ok 80-90 min w temp.180Cforma prostokątna wysoka tzw. keksówka
chyba sił pomyliłeś z ta ilością proszku do pieczenia :D
OdpowiedzUsuń