5. Śmietankowo-cytrynowy deser Syllabub

Kolejny przepis Gordona Tym razem deser śmietankowy syllabub.

składniki:

  • Śmietanka 36%
  • cukier waniliowy
  • 1 cytryna
  • 1 limonka
  • kruche ciastko
  • 3 łyżki cukru pudru










wykonanie:

  1. Skórkę z cytryny i limonki zetrzeć, wycisnąć sok. 
  2. Śmietankę wlać do wysokiej miski lub garnka, dodać cukier puder, startą skórkę i wlać sok. 
  3. Ubijać tak długo aż cała masa się ubije na piankę.
  4. Do kieliszka od Martini lub innego kieliszka pokruszyć ciastko na ciastko położyć ubitą masę  wstawić do lodówki do schłodzenia. udekorować skruszonym ciastkiem. 

Życzę smacznego.
mała podpowiedź do ubijania można użyć miksera a zamiast cytryn można użyć zmiksowanych owoców (truskawki, maliny). Nie podawać w dużych porcjach, bo ciężko będzie zjeść szczególnie po dobrym obiedzie. 

Komentarze

Popularne posty