Całkiem niedawno jeszcze przed świętami przyszło mi zmierzyć się z prawdziwym gigantem i jego przepisem a mianowicie przepisem Gordona Ramsaya. Był to kurczak faszerowany w stylu hiszpańskim. Na szczęście wyszło bardzo dobre wszystkim smakowało z kury zostały tylko kości zdjęcia nie udało się zrobić.
Składniki
- 1 kurczaka
- białe wino( ja użyłem Tokaj)
- świeży tymianek
- papryka słodka
- duża cytryna
na farsz
- Hiszpańska kiełbasa chorizo (u mnie można ją kupić w delikatesach alma i delima)
- Oliwa
- Cebula
- Czosnek
- Fasola Biała (w zalewie z puszki bonduelle)
- Suszone pomidory
- Sól, pieprz
Wykonanie
Farsz:
- Chorizo obrać z osłonki przeciąć na pół i pokroić w plasterki.
- Na patelni rozgrzać oliwę wrzucić kiełbasę i obsmażyć.
- Cebule i czosnek posiekać w drobną kostkę dodać do kiełbasy, na patelnię dodać tymianek.
- Odsączyć fasolę i dodać do farszu całość doprawić solą i pieprzem wymieszać dodać kilka suszonych pomidorów pokrojonych w paski. Całość smażyć jeszcze chwile.
Kurczak:
- Kurczaka opłukać osuszyć ręcznikiem, faszerować kurczaka dobrze ubijając aby cały farsz dobrze wypełniał wnętrze kury, aby nadzienie nie wypadło dociskamy je wielką cytryną i naciągamy na nią skurę.
- Kurczaka kładziemy piersiami do góry skrapiamy oliwą, posypujemy papryką i wcieramy przyprawę aby zrobiła się glazura.
- Przekładamy kurczaka do brytfanny wlewamy do niej 450ml białego wina i tyle samo wody.
- Brytfannę szczelnie zakrywamy od góry aluminiową folią i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180st. na 1h30min.
- Po godzinie zdejmujemy folię i dopiekamy już bez folii. Zrobi się chrupiąca skorka. Przed podaniem należy wyciągnąć cały farsz ze środka.
Do tego dania nie potrzeba dodatków farsz sam w sobie wystarczy jako dodatek. Farsz można zrobić jako szybki obiad na pewno zasmakuje.
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz