Jeżeli podoba Ci się mój blog możesz pomóc go rozpowszechnić wystarczy, że klikniesz "Lubię to" oraz "+1 poleć w google".
Te dwa twoje kliknięcia nic cię nie kosztują a więcej osób będzie mogło skożystać z jego zawartości a ja będę bardzo wdzięczny za pomoc. Dziękuję i zapraszam do czytania.

sobota, 5 stycznia 2013

4. Kurczak faszerowany

Całkiem niedawno jeszcze przed świętami przyszło mi zmierzyć się z prawdziwym gigantem i jego przepisem a mianowicie przepisem Gordona Ramsaya. Był to kurczak faszerowany w stylu hiszpańskim. Na szczęście wyszło bardzo dobre wszystkim smakowało z kury zostały tylko kości zdjęcia nie udało się zrobić.



Składniki

- 1 kurczaka
- białe wino( ja użyłem Tokaj)
- świeży tymianek
- papryka słodka
- duża cytryna

na farsz

  • Hiszpańska kiełbasa chorizo (u mnie można ją kupić w delikatesach alma i delima)
  • Oliwa
  • Cebula
  • Czosnek
  • Fasola Biała (w zalewie z puszki bonduelle)
  • Suszone pomidory
  • Sól, pieprz

 

Wykonanie

Farsz:
  1. Chorizo obrać z osłonki przeciąć na pół i pokroić w plasterki. 
  2. Na patelni rozgrzać oliwę wrzucić kiełbasę i obsmażyć. 
  3. Cebule i czosnek posiekać w drobną kostkę dodać do kiełbasy, na patelnię dodać tymianek.
  4.  Odsączyć fasolę i dodać do farszu całość doprawić solą i pieprzem wymieszać dodać kilka suszonych pomidorów pokrojonych w paski. Całość smażyć jeszcze chwile.
Kurczak:
  1. Kurczaka opłukać osuszyć ręcznikiem, faszerować kurczaka dobrze ubijając aby cały farsz dobrze wypełniał wnętrze kury, aby nadzienie nie wypadło dociskamy je wielką cytryną i naciągamy na nią skurę. 
  2. Kurczaka kładziemy piersiami do góry skrapiamy oliwą, posypujemy papryką i wcieramy przyprawę aby zrobiła się glazura. 
  3. Przekładamy kurczaka do brytfanny wlewamy do niej 450ml białego wina i tyle samo wody. 
  4. Brytfannę szczelnie zakrywamy od góry aluminiową folią i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180st. na 1h30min. 
  5. Po godzinie zdejmujemy folię i dopiekamy już bez folii. Zrobi się chrupiąca skorka. Przed podaniem należy wyciągnąć cały farsz ze środka.

Do tego dania nie potrzeba dodatków farsz sam w sobie wystarczy jako dodatek. Farsz można zrobić jako szybki obiad na pewno zasmakuje.

Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz