ceneo

Ekspresy do kawy_kreacje_świąteczne - sprawdź opinie

kam

wtorek, 9 kwietnia 2013

86. Pączki w cukrze

Przeglądając gazetę znalazłam fajny przepis na pączusie, którym chciałabym się z wami podzielić.




Składniki:
  • - 250 g mąki pszennej
  • - sól
  • - 20 g drożdży
  • - 25 g masła
  • - 40 g cukru
  • - ok. 1l oleju do smażenia
  • - cukier puder do posypania.





Przygotowanie:


Mąkę przesiać razem ze szczyptą soli do miski. Drożdże rozpuścić w 150 ml letniej wody.
Odstawić na kilka minut. Masło roztopić, wystudzić. Z drożdżami i cukrem dodać do mąki. Wyrabiać, aż ciasto nabierze jednolitej konsystencji. Przykryć ściereczką i odstawić mniej więcej na godzinę w ciepłe miejsce. Ciasto wyrobić ponownie. Formować z niego małe pączki i układać na oprószonym mąką blacie. Przykryć ściereczką i odstawić, aż dwukrotnie powiększą swoją objętość.
W szerokim rondlu rozgrzać olej. Wrzucać do niego po kilka pączków. Smażyć z obu stron przez 3-4 minuty, aż zaczną się rumienić. Gotowe wyławiać łyżką cedzakową i układać na papierowym ręczniku. Gdy pączki nieco ostygną obtoczyć je w cukrze i nadziać je marmoladą.

1 komentarz:

  1. mam nadzieję że zostanie coś dla mnie :) --- Arek pączkożerca :)

    OdpowiedzUsuń

260. Lekki tort czekoladowy z orzechami i owocami

 Witam, po bardzo długiej nieobecności przychodzę do Was z bardzo pysznym przepisem na bardzo lekki tort bezowy z bakaliami. Przyznam się, ż...