Jeżeli podoba Ci się mój blog możesz pomóc go rozpowszechnić wystarczy, że klikniesz "Lubię to" oraz "+1 poleć w google".
Te dwa twoje kliknięcia nic cię nie kosztują a więcej osób będzie mogło skożystać z jego zawartości a ja będę bardzo wdzięczny za pomoc. Dziękuję i zapraszam do czytania.

sobota, 25 maja 2013

100. Wędzonki i boczki

Witam z racji, że to 100 post oraz tego, że dziś pierwszy raz wędziłem w  nowym piecyku to i przedstawiam wam moje wyroby. Boczek, szynki i schaby wszystkie swojskie bez grama ulepszaczy tylko przyprawy i dym.

Składniki:
już prawie gotowe
  • mięso (szynka, schab,karkówka), boczek
  • peklosól lub sól i saletra
  • jałowiec
  • przyprawy( liść laurowy, zioła prowansalskie, ziele angielskie, pieprz)







Wykonanie:
  1. Mięso myjemy i dzielimy na pożądane kawałki.
  2. Z peklosoli i przypraw przygotowujemy zalewę ja na 1 kg mięsa daję ok 2,5 - 3 łyżki stołowe poklosoli na 0,7l wody reszta przypraw wedle uznania i smaku.
  3. Po zrobieniu zalewy czekamy aż ostygnie i zanurzamy w niej mięso. Jeżeli mamy strzykawkę z igłą można nastrzyknąć solanką mięso nie jest to konieczne. Zamoczone mięso trzymamy w zalewie od5 do 14 dni w chłodnym miejscu codziennie przewracając mięso.
  4. po peklowaniu sznurujemy mięso i wieszamy rozgrzanym wędzarniku. Wędzimy wedle uznania od 3 do nawet 12 godzin do uzyskania odpowiedniego koloru.

3 komentarze:

  1. Normalnie, aż czuję ten zapch

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Proszę uwierzyć zapach to nic w porównaniu ze smakiem polecam spróbować samemu zrobić i miło spędzić czas na podsycaniu ognia i pilnowaniu dymu oraz temperatury

      Usuń
  2. Ślinotok!!!!!
    :o)


    Kornelia

    OdpowiedzUsuń