ceneo

Ekspresy do kawy_kreacje_świąteczne - sprawdź opinie

kam

niedziela, 22 września 2013

123. Zupa grzybowa

Witam, kolejny przepis z cyklu grzybobrania:)

Składniki:


  • Maślaki                                                        
  • podgrzybki
  • kozaki
  • małe marchewki( nie wiem jak one się fachowo nazywają)
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • udko z kurczaka
  • sól 
  • pieprz
  • magi
  • cebula
  • masło

122. Grzyby po gęstu

Witam, kolejny przepis mojej babci:)

Składniki:


  • maślaki
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • 3 jajka
  • masło
  • sól
  • pieprz
  • warzywko

Przygotowanie:


 Grzyby opłukać i oczyścić. Pokroić w kwadraty, ale bez nóżek.
Wrzucić na patelnię z rozgrzanym tłuszczem, dodać do tego ziele angielskie, liść laurowy i podsmażyć.
Następnie dodać odrobinę wody i gotować, aż nie zmiękną. Przyprawić solą, pieprzem i warzywkiem.
Gdy grzyby są miękkie dodajemy na patelnie roztrzepane jajka i razem mieszamy, aż jajko się zetnie i połączy z grzybami.
To jest fajna propozycja na śniadanie lub kolacje co kto lubi:)

121. Smażone kapelusze grzybowe.

Witam, sezon grzybobrań dla mnie się już zaczął więc chcę przedstawić kilka fajnych przepisów mojej babci.

Składniki:                                          


  • Kapelusze z podgrzybków i kozaków
  • jajko
  • mąka
  • warzywko
  • bułka tarta
  • masło
  • oliwa z oliwek

Przygotowanie:

Kapelusze opłukać i poobierać z nich jakieś pozostałości lasa.
Jajko roztrzepać z mąką, odrobiną wody i warzywkiem.
Kapelusze obtoczyć w jajku a następnie w bułce tartej.
Na patelni rozgrzać masło z odrobiną oliwy, i smażyć po 2 minuty z każdej strony.

Zawsze, gdy babcia smażyła kapelusze nie zdążyły doczekać wystygnięcia:)
Jest to fajny pomysł jako dodatek do obiadu zastępującego sałatkę.

120. Schab z sosem pomidorowo - ziołowym i purée borowikowo - ziemniaczanym

 Witam, dzisiaj przedstawiam fajny przepis z kuchni lidla, który wykorzystałam przy najbliższej okazji.


Składniki:




  • 8 plasterków schabu w plastrach, bez błonek
  • 1 cebula, pokrojona w drobną kosteczkę
  • 200 g pieczarek, pokrojonych w plastry
  • 2 ząbki czosnku, posiekane
  • 2 łyżeczki suszonego oregano
  • 1/2 pęczka bazylii
  • 100 ml białego, wytrawnego wina
  • 1 puszka pomidorów pelati, posiekanych, razem z sosem
  • 1 kg ziemniaków, pokrojonych w kostkę
  • 40 g suszonych borowików, zmiksowanych na puder borowikowy
  • 200 ml mleka
  • 200 g śmietany 30%
  • 30 g masła
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki natki pietruszki, posiekanej
  • odrobina cukru
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 260. Lekki tort czekoladowy z orzechami i owocami

     Witam, po bardzo długiej nieobecności przychodzę do Was z bardzo pysznym przepisem na bardzo lekki tort bezowy z bakaliami. Przyznam się, ż...