ceneo

Ekspresy do kawy_kreacje_świąteczne - sprawdź opinie

kam

niedziela, 2 lutego 2014

141. Kotlety jagnięce z ziemniaczanymi łódeczkami.

Składniki:


  • Kotlety jagnięce
  • ziemniaki
  • kurkuma
  • chili w płatkach
  • oliwa
  • pomidory suszone
  • pieczarki
  • sól, pieprz, oregano, bazylia





Wykonanie kotletów:

  1. Kotlety oprawić z tłuszczy na kostkach, przyprawić solą i pieprzem, najlepiej świeżą bazylią i oregano,  skropić oliwą i odstawić na ok. godzinę.
  2. Rozgrzewamy patelnię grillową i smażymy kotlety z obydwu stron, wedle upodobań(krwisty, średni i mocno wysmażony). Pod koniec smażenia dodajemy pokrojone pomidory i pokrojone pieczarki.
  3. Kotlety ściągamy z patelni i odkładamy aby odpoczęły, na patelnię wlewamy bulion i całość redukujemy i w razie potrzeby zagęszczamy zawiesiną z mąki.

Wykonanie łódeczek:


  1. Ziemniaki myjemy, kroimy w ćwiartki i gotujemy w osolonej wodzie tak aby były pół twarde.
  2. Obgotowane ziemniaki odcedzamy i mieszamy z oliwą, kurkumą i chili w płatkach, mieszamy dokładnie i wysypujemy na blachę, po czym wstawiamy do rozgrzanego piekarnika (180stopni) na ok 10 minut.
Całość wykładamy na talerze, polewamy sosem i podajemy. Ja dodatkowo dodałem sosu czosnkowego do łódeczek pasuje idealnie.

Smacznego!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

260. Lekki tort czekoladowy z orzechami i owocami

 Witam, po bardzo długiej nieobecności przychodzę do Was z bardzo pysznym przepisem na bardzo lekki tort bezowy z bakaliami. Przyznam się, ż...