Jeżeli podoba Ci się mój blog możesz pomóc go rozpowszechnić wystarczy, że klikniesz "Lubię to" oraz "+1 poleć w google".
Te dwa twoje kliknięcia nic cię nie kosztują a więcej osób będzie mogło skożystać z jego zawartości a ja będę bardzo wdzięczny za pomoc. Dziękuję i zapraszam do czytania.

wtorek, 15 lipca 2014

167. Chrupiący kurczak nadziewany owocami.

Niedawno na rodzinny obiad przyszła mi ochota na kurczaka. Prawie tradycyjny ale jednak lekko zmieniony.Łatwo go przygotować i ze smakiem zjeść.

Składniki:

  • kurczak w całości
  • 2 jabłka
  • 2 gruszki(twarde)
  • masło
  • trawa żubrowa
  • sok z 1/2 cytryny
  • na marynatę
    • oliwa z oliwek
    • papryka słodka
    • przyprawa do kurczaka
    • czosnek
    • sól
    • pieprz
    • zioła prowansalskie

Wykonanie:

Wszystkie przyprawy wsypujemy do jednej miski, czosnek siekamy drobno lub przeciskamy i dodajemy do przypraw. Do całości dodajemy oliwę i całość mieszamy.Powinna powstać gęsta pasta którą nacieramy całego kurczaka z zewnątrz i od środka. Tak przygotowanego kurczaka najlepiej zostawić na kilka godzin lub noc w lodówce. 
Na 30 minut przed pieczeniem wyciągamy kurę z lodówki.
Jabłko i gruszkę myjemy, kroimy w ćwiartki i nadziewamy kurczaka tyle ile wejdzie, na koniec dodajemy trawę żubrową. Nadzianego kurczaka przekładamy do naczynia żaroodpornego na niego dajemy kilka kawałków masła, przykrywamy i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st na ok godzinę( w zależności od wielkości kurczaka), po tym czasie zdejmujemy przykrycie i pieczemy jeszcze ok 30 minut aż skorka zrobi się złocista i chrupiąca.

Pozostałe jabłka i gruszki myjemy kroimy w ćwiartki, pozbywamy się gniazd nasiennych.
Na patelni roztapiamy masło, na którym obsmażamy nasze owoce z każdej strony, na owoce wlewamy sok z cytryny i dodajemy kilka źdźbeł trawy żubrowej, Smażymy aż sok odparuje i zgęstnieje.
Kurczaka przekładamy na półmisek i obkładamy dookoła owocami.

Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz