Pyszna tarta nadająca się na obiad lub kolację.
Składniki:
Ciasto:
- 200 g mąki
- 1 jajko
- 100 g masła ( w temperaturze pokojowej )
- łyżeczka soli
- 3 łyżki wody
Farsz:
- ok 100 g pieczarek
- papryka czerwona
- cebula
- sol i pieprz
- 100 g gęstej śmietany
- 2 jajka
- ser żółty ok 20 g
- trochę masła do smażenia
- mielona słodka papryka
Przygotowanie ciasta:
Wszystkie składniki zmieszać i zagnieść ze sobą. Owinąć folią spożywczą i wstawić na pół godziny do lodówki.
Przygotowanie farszu:
Cebule i paprykę pokroić w drobna kosteczkę, pieczarki pokroić w paski. Cebulkę zeszklić na patelni z odrobiną masła, następnie wrzucić pieczarki i paprykę.Doprawić solą i pieprzem Smażyć, aż sok wyparuje z pieczarek i papryki.
Śmietanę wymieszać z jajkami dodać sól, pieprz i starty ser z drobnych oczkach. Razem wszystko wymieszać.
Formę wysmarować tłuszczem. Ciasto wyjąć z lodówki , rozwałkować i wyłożyć nim formę. Następnie po nakłuwać ciasto widelcem, wyłożyć farsz i zalać śmietaną wymieszana z jajkiem.
Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na 30 minut.
Po upieczeniu od razu wyjąć z formy i posypać mieloną papryką.
Takiej jeszcze nie próbowałam! Muszę to zmienić!
OdpowiedzUsuńNo na prawdę wygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuń