ceneo

Ekspresy do kawy_kreacje_świąteczne - sprawdź opinie

kam

wtorek, 9 kwietnia 2013

86. Pączki w cukrze

Przeglądając gazetę znalazłam fajny przepis na pączusie, którym chciałabym się z wami podzielić.




Składniki:
  • - 250 g mąki pszennej
  • - sól
  • - 20 g drożdży
  • - 25 g masła
  • - 40 g cukru
  • - ok. 1l oleju do smażenia
  • - cukier puder do posypania.


85. Mufinkowe kurczaczki.

Kolejny przepis świąteczny po świętach,ale będzie można wykorzystać na drugi rok. Jest z tym trochę roboty, ale warto się wysilić, żeby pokazać rodzinie jakie się ma zdolności.

Składniki na ciasto:
- 12 dag mąki
- 12 dag masła
- 3 łyżki cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 1 jako
- 1 łyżka mleka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli

Wykonanie:
Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszysta masę.
Nie przerywając ucierania, dodawać kolejno jajko,  mleko, odrobinę soli. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia.
Delikatnie mieszając, wsypywać do masy mąkę zmieszaną  z proszkiem do pieczenia. Mieszać,aż masa będzie idealnie gładka a na  cieście zaczną pojawiać się małe bąbelki.
Wypełnić foremki ciastem do 2/3 wysokości i lekko wyrównać powierzchnię.
Babeczki wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 175 stopni i piec 15-20 minut, aż nabiorą złotego koloru.
Z masy cukrowej uformować głowy kurczaków tak jak na fotce poniżej.Trzeba uważać bo masa cukrowa dość szybko wysycha,najlepiej mieć klej spożywczy, żeby skleić drobne fragmenty kurczaka.

Przekonałam się już, że masa nie chce się przykleić do mufinek dlatego też najlepiej zrobić krem budyniowy i za pomocą szprycy wycisnąć go na mufinkę i do tego kremu włożyć głowę kurczaka.


Krem budyniowy:
Składniki:
- 1 saszetka budyniu (najlepiej waniliowego)
- 1 kostka masła
Ugotować jedną saszetkę budyniu w mniejszej ilości mleka, aby był on gęsty.Do ostudzonego budyniu dodawać stopniowo utarte masło.
Ja dodałam zarówno do masy jak i kremu barwniki spożywcze( najlepiej nie rozcieńczone z wodą).

84.Masa cukrowa

84.Masa cukrowa

Do zrobienia masy cukrowej skłoniły mnie kurczaczki świąteczne, które będą   w następnym poście.
Przygotowanie jest dość proste oto składniki:

- 800 g cukru pudru ( możliwe, że będzie mniej, stopniowo dodawać) 
- 3 łyżeczki glukozy
- 3 łyżeczki żelatyny
- 50 ml gorącej wody

83. Mazurek


Witam to znowu ja ta lepsza strona założyciela .Wiem, że święta już były, ale jak go prosiłam żeby dodał mojego mazurka to nie miał czasu więc sama go umieszczę skoro go nie ma. Kilka następnych przepisów deserów będzie w moim wykonaniu.


Przepisu na kruche ciasto ponownie podawać nie będę bo jest na blogu w dziale "Desery".
 Do mojego mazurka użyłam dżemu wiśniowego, masy kajmakowej i bakalii.
Po upieczeniu kruchego ciasta w formie z tary, (mój pierwszy mazurek w życiu) posmarowałam go dżemem wiśniowym a następnie wylałam masę kajmakową rozcieńczoną z mlekiem (wszystko robiłam w rondelku na piecu) i na górę posypałam bakalie i gotowe.


82.Kluski na parze z berbeluchą

Korzystając z okazji że właściciela bloga nie ma w domu wrzucam przepis klusek na parze zaczerpnięty  z innego blogu.


82.Kluski na parze



Składniki:

- 300- 350 g mąki pszennej
- 15 g świeżych drożdży
- 100ml mleka (letniego)
- 1 łyżeczka cukru ( nieczubata)
- pół łyżeczki soli
- 2 łyżki stopionego masła
- 2 jajka

Niewielką ilość mleka, drożdże i cukier mieszamy na rozczyn. Odstawiamy na 15-20 minut do wyrośnięcia  ( powinien podwoić swoją objętość).

Mąkę, sól, resztę mleka, jajka i rozczyn zagniatamy do uzyskania nieklejącej się, odchodzącej od miski ,masy ale elastycznej i nie twardej. W razie potrzeby dosypujemy mąki lub dolewamy letniego mleka. Dodajemy rozpuszczone masło i zagniatamy aż masło całkowicie wchłonie się w ciasto. Odstawiamy na     60 minut do wyrośnięcia. Przykryte ściereczką w ciepłe miejsce( najlepiej koło kaloryfera).

Ciasto dzielimy na 8-10 równych porcji. Każdą porcję formujemy w kulkę i układamy na oprószonej mąką stolnicy. Odstawiamy na 10-15 minut do podrośnięcia.

Po tym czasie gotujemy na parze 10-15 minut.

Berbelucha czyli sos przepisu babci.

Do rondelka dajemy dwie łyżki masła i sypiemy dwie łyżki mąki. Musimy uzyskać gładką konsystencję, dlatego też dodajemy trochę wody, powidła śliwkowe( mogą być inne ,ale te są najlepsze)cukier i troszkę soli do smaku i mieszamy na gładką masę i sos gotowy. Polewamy nim kluski na parze.

 Kluski po wyrośnięciu


Gotowe do spożycia polane berbeluchą


 Życzę wszystkim smacznego i mam nadzieję,że tu jeszcze zagoszczę:)

260. Lekki tort czekoladowy z orzechami i owocami

 Witam, po bardzo długiej nieobecności przychodzę do Was z bardzo pysznym przepisem na bardzo lekki tort bezowy z bakaliami. Przyznam się, ż...