Witam, dzisiaj przychodzę do Was z super wiosenną zupą.
Pierwszy szpinak z mojej grządki :)
Składniki:
- 0,7 l bulionu warzywnego
- 300 g świeżego szpinaku
- dwa średniej wielkości ziemniaki
- 3 ząbki czosnku
- 1 mała cebula
- 125 g serku ricotta lub serek mozzarella
- 2-3 łyżki oliwy z oliwek
- sól, pieprz
- gałka muszkatołowa
- kwaśna śmietana
Przygotowanie:
Cebulę i czosnek obrać oraz drobno posiekać.
Ziemniaki umyć, obrać i pokroić w niedużą kostkę.
Do garnka z grubszym dnem wlać oliwę z oliwek i zeszklić cebulę oraz czosnek. Dodać ziemniaki i całość podsmażyć.
Do garnka dorzucić opłukany szpinak. Podlać wywarem i zagotować na średnim ogniu.
Następnie zmniejszyć ogień do minimum i gotować przez około 10 minut.
Zestawić garnek z ognia i zmiksować zupę na gładki krem razem z serem ricotta.
Zupę doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Ja wybrałam opcję bez serka ricotty bo zapomniałam kupić, ale dodałam pokrojoną mozzarellę na dno talerza. Dodatkowo dodałam na to grzanki i łyżkę kwaśnej śmietany.
Gdzie nie kliknę, to szpinak <3 kiedyś moje znienawidzone warzywo, dziś ulubione ;)
OdpowiedzUsuń