ceneo

Ekspresy do kawy_kreacje_świąteczne - sprawdź opinie

kam

środa, 25 maja 2016

220. Zupa szpinakowa z grzankami.

Witam, dzisiaj przychodzę do Was z super wiosenną zupą.
Pierwszy szpinak z mojej grządki :)


Składniki:


  • 0,7 l bulionu warzywnego                    
  •  300 g świeżego szpinaku
  • dwa średniej wielkości ziemniaki
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 mała cebula
  • 125 g serku ricotta lub serek mozzarella
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • kwaśna śmietana

Przygotowanie:

Cebulę i czosnek obrać oraz drobno posiekać.
Ziemniaki umyć, obrać i pokroić w niedużą kostkę.
Do garnka z grubszym dnem wlać oliwę z oliwek i zeszklić cebulę oraz czosnek. Dodać ziemniaki i całość podsmażyć.
Do garnka dorzucić opłukany szpinak. Podlać wywarem i zagotować na średnim ogniu.
Następnie zmniejszyć ogień do minimum i gotować przez około 10 minut.
Zestawić garnek z ognia i zmiksować zupę na gładki krem razem z serem ricotta.
Zupę doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

Ja wybrałam opcję bez serka ricotty bo zapomniałam kupić, ale dodałam pokrojoną mozzarellę na dno talerza. Dodatkowo dodałam na to grzanki i łyżkę kwaśnej śmietany.

1 komentarz:

  1. Gdzie nie kliknę, to szpinak <3 kiedyś moje znienawidzone warzywo, dziś ulubione ;)

    OdpowiedzUsuń

260. Lekki tort czekoladowy z orzechami i owocami

 Witam, po bardzo długiej nieobecności przychodzę do Was z bardzo pysznym przepisem na bardzo lekki tort bezowy z bakaliami. Przyznam się, ż...