Oto przepis sklejony z kilku znalezionych w internecie. Czym więcej ostrych przypraw tym ostrzejsze będą skrzydełka
Składniki
- ok 1kg skrzydełek
- 30 g masła
- 2 ząbki czosnku
- 2 płaskie łyżki brązowego cukru (można użyć białego)
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego, ewentualnie ketchupu
- 1 łyżeczka sosu tabasco (można pominąć)
- 1 pełna łyżka słodkiej łagodnej papryki w proszku
- 2 łyżeczki pieprzu cayenne lub pikantnej papryki w proszku
wykonanie :
- Skrzydełka opłukać, dokładnie osuszyć, pokroić nożem lub nożyczkami na 3 części w miejscach zgięcia. Najcieńsze części skrzydełek odłożyć( można wykorzystać do rosołu), dwie pozostałe części pozostawić. Natrzeć je solą morską.
- Do rondelka włożyć masło i drobno starty czosnek, zagotować. Gotować przez chwilkę, następnie odstawić z ognia, dodać cukier i wymieszać aż się rozpuści. Dodać resztę składników: miód, koncentrat pomidorowy, tabasco, paprykę w proszku, pieprz cayenne. Wymieszać na gęstą pastę i przestudzić. Skrzydełka włożyć do rondelka z marynatą i dokładnie wymieszać odstawić na ok 2 godziny.
- Po 2 godzinach skrzydełka przesmażamy na patelni i przekładamy na ruszt.
- Piekarnik nagrzać na średnią moc grilla (np. włączone dwie grzałki górne . W centralnej części piekarnika ustawić ruszt a pod nim blaszkę do pieczenia.
- Piec przez 15 minut aż będą ładnie zrumienione, następnie przewrócić na drugą stronę i piec przez kolejne 15 minut. Mocne zrumienienie nie musi oznaczać spalenizny tylko skarmelizowany cukier z marynaty.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz