ceneo

Ekspresy do kawy_kreacje_świąteczne - sprawdź opinie

kam

wtorek, 8 stycznia 2013

23. Miary i przeliczniki

Dodaję spis miar, przeliczników może się to komuś przydać .

1 łyżeczka to 5 ml

1 łyżka stołowa to 15 ml

7 g drożdży instant = 25 g świeżych

1 łyżka stołowa:

10 g mleka

10 g oleju

9 g kaszki mannej

8 g bułki tartej

12 g mąki ziemniaczanej

12 g mąki pszennej

12 g cukru 10 g cukru pudru

8 g smietany

8 g kakao

30 g masła

30 g przecieru pomidorowego

1 łyzeczka:

22. Rosół drobiowy


Rosół drobiowy w zasadzie wykonaniem nie różni się od tego z wielu mięs, z tą różnicą, że troszkę krócej się go gotuje i inaczej smakuje.

Składniki:

  •  drób ( porcja rosołowa, udko z kurczaka)
  •  warzywa ( marchewka, seler, pietruszka, kawałek kapusty, por, natka pietruszki, pomidor, cebula)
  •  liście laurowe
  •  ziele angielskie
  •  kucharek lub vegeta
  •  sól i pieprz

Wykonanie:


  1. Mięso należy opłukać włożyć do garnka (ok.5L) zalać zimną wodą i wstawić na ogień. Mięso należy gotować z listkami laurowymi i zielem angielskim do czasu gdy woda nie zawrze.

21.Grzanki z serem

To sposób na to aby dziecko zaczęło jeść ser smaczne i szybkie.

Składniki:

  • kilka kromek chleba
  • ser
  • masło

Wykonanie:

  1. Ser zetrzeć na małych oczkach i ułożyć na kromce chleba nie za grubo bo ser się nie stopi, przykryć druga kromką
  2. Na patelni rozgrzać masło i smażyć z obu stron chleb aż się zrumieni.
Efekt uboczny to taki, że dziecko może nie chcieć innego sera :)

20.Makaron z łososiem

Dobry makaron z pysznym łososiem idealny na szybki obiad gotowy w ok 30 minut!

Składniki:

  • Makaron(najlepiej nadaje się tagiatelle)
  • Filet z łososia
  • Szpinak(może być mrożony drobny)
  • Czosnek
  • Oliwa
  • Biały sos
  • sól i pieprz

Wykonanie:

  1. Gotujemy makaron.
  2. Siekamy czosnek, na rozgrzaną patelnię wlewamy oliwę.

19. Makaron fungi

Makaron dla osób lubiących grzybki. 

Składniki:

  • Makaron (dowolny a najlepiej pene lub tagiatelle)
  • Cebula
  • Grzyby (pieczarki, podgrzybek lub inne jakie kto lubi)
  • oliwa lub olej
  • Biały sos
  • Natka pietruszki
  • sól i pieprz



18.Makaron z boczkiem

Jeden z moich ulubionych makaronów. Łatwy, szybki i smaczny

Składniki:

  • makaron można użyć własnego lub kupionego najlepiej smakuje z makaronem "pene" (rurki)
  • boczek (dowolna ilość )
  • sos biały
  • czosnek
  • natka pietruszki
  • pieprz biały

Wykonanie:

  1. Makaron gotujemy tak aby był "al-dente"(pół twardy)

17. Zasmażka uniwersalna


Zasmażka to baza do sosów: naturalny sposób zagęszczenia sosów lub zup, bez sztucznych dodatków i konserwantów. Przygotowuje się ją zasmażając mąkę w tłuszczu do uzyskania odpowiedniego koloru i konsystencji

Podam książkowy przepis na zasmażkę:

  1. 1/4 kostki masła(ok 50g)
  2. 2 łyżki mąki
  3. 1 szklanka wywaru lub mleka
  4. masło rozpuścić na małym ogniu, do roztopionego masła dodać makę i na dużym ogniu szybko zasmażamy bez zrumienienia wlać wywar lub mleko cały czas mieszając zagotować

16. Sos biały

Sos łatwy wymaga tylko kilku składników a pomaga przygotować wiele różnych potraw takich jak zapiekanki, różnego rodzaju makarony nadaje sie również na sos do pizzy.

Składniki:

  • masło
  • mąka
  • mleko
  • sól i pieprz

Wykoanie:

  1. Z masła i mąki zrobić zasmażkę. 
  2. Do zasmażki  wlać mleko dokładnie wymieszać i poczekać aż wszystko zgęstnieje doprawić solą i pieprzem.

15. Crumble rabarbarowe/owocowe

Crumble to świetny zapiekany deser z chrupiącą kruszonką na ciepło idealny na "zapchanie" żołądka do końca dość szybki w przygotowaniu.

Składniki:

  • Rabarbar pokrojony na kawałki lub inne owoce
  • imbir
  • cukier 
  • masło
  • rum(nie jest obowiązkowy) 100ml
  • bita śmietana lub lody waniliowe

Kruszonka uniwersalna:

  • Mąka
  • Masło
  • Cukier
  • do tej dodajemy jeszcze cynamon
Wszystkie składniki kruszonki wymieszać ze sobą w mikserze

260. Lekki tort czekoladowy z orzechami i owocami

 Witam, po bardzo długiej nieobecności przychodzę do Was z bardzo pysznym przepisem na bardzo lekki tort bezowy z bakaliami. Przyznam się, ż...